NASZA POMOC

Poniżej chcielibyśmy przedstawić niektóre osiągnięcia Fundacji Pomocy Dzieciom z Chorobami Nowotworowymi:

• Wsparcie finansowe przy zakupie nowoczesnego MRI (rezonansu magnetycznego) oraz aparatu do znieczuleń;
  • Sfinansowanie zabiegów fotoferezy w ośrodku francuskim dla pacjenta Kliniki oraz innych kosztownych zabiegów i operacji dzieci we Francji i Niemczech, jak również badania dawców szpiku, badania i zakup leków nierefundowanych przez NFZ;
  • Zakup mebli (stoliczków, krzesełek itp.) do oddziału III oraz mebli do dyżurek pielęgniarek;
  • Zakup komputerów i drukarek do dyżurek lekarskich oddziału III, V i oddziału dziennego pobytu oraz poradni onkologicznej;
  • Współorganizacja koncertu charytatywnego ….
  • Wyposażenie pracowni patomorfologii w niezbędny sprzęt;
  • Zakup telewizorów, komputerów, DVD, gry playstation dla dzieci na oddział V;
  • Zakup windy do poradni i Hostelu;
  • Zakup klimatyzatorów do poradni;
  • Zakup i montaż akwarium przy wejściu do szpitala;
  • Zakup choinki z przepięknymi bajkowymi bombkami do holu szpitala;
  • Wyposażenie oddziałów w sprzęt medyczny (pompy infuzyjne, kardiomonitory, ssaki, wózki itp.)
  • Zakup książek i filmów podróżniczych dla dzieci przebywających na oddziale V;
  • Wyposażenie oddziałów w 10 tabletów do korzystania dla dzieci;
  • Współfinansowanie remontu oddziałów V i III, sfinansowanie remontu poradni i Hostelu;
  • Dofinansowania wyjazdu dzieci do sanatorium Orlik w Czermnej, na Onkoolimpiadę do Warszawy, na obóz na Węgry;
  • Organizacja dwóch wycieczek dla dzieci w ciągu roku, w tym jednej zagranicznej z okazji Dnia Dziecka (głównym punktem programu jest zawsze jeden dzień spędzony w parku rozrywki, takim jak Europa Park, Disneyland Paris, Gardaland, Mirabilandia, Futeroskopia itp.). Byliśmy również z dziećmi w Fatimie i Lourdes;
  • Świętowanie wraz z dziećmi na oddziałach i wręczanie upominków z okazji Dnia Dziecka, Mikołaja, Zajączka Wielkanocnego itp.;
  • Mamy liczną grupę wolontariuszy, którzy bardzo chętnie odwiedzają dzieci na oddziałach;
  • Od trzech lat zatrudniamy psychologa, który dwa razy w tygodniu odwiedza oddziały, wspierając rodziców i dzieci, i pomagając im przetrwać pobyt w szpitalu. W razie potrzeby chętnie wspomaga również rodziców po wyjściu ze szpitala;
  • Organizujemy od wielu lat warsztaty artystyczne dla dzieci przebywających na oddziale, a nasi wolontariusze organizują różnorodne zajęcia, podczas których choć na chwilę można zapomnieć o chorobie (np. 54 Tygodnie Dookoła Świata).
  • Rocznie pomagamy finansowo około 100 rodzinom, które potrzebują naszego wsparcia (leki, rehabilitacja, pobyt w hostelu, dojazd na kontrole lub do szpitala, protezy, sprzęt rehabilitacyjny). Nie wypisujemy nazwisk, ponieważ rodzicom i tak jest bardzo ciężko pogodzić się z chorobą dziecka, a stres związany z brakiem środków finansowych i konieczność proszenia kogoś o pomoc mogą być dla niektórych bardzo wstydliwe. Dobrze o tym wiemy, bo nasze dzieci również były leczone. Dlatego każdy może zwrócić się do nas i być pewnym, że zapewniamy dyskrecję.